Matkan varrelta matkaisäntä Pentti ”pena” Arvela haastateltavana 31.5.2011
Mitä muutoksia reilaamisessa on tapahtunut puolen vuosisadan aikana matkaisäntä Pentti Arvela?
Ensimmäinen interrailini tapahtui nuoruusiällä, jolloin tarkoitus oli nähdä niin paljon uusia maita kuin mahdollista. Yöt nukuttiin junissa koska se tuli paljon halvemmaksi kuin matkustajakodit. Tein matkoja ympäri Eurooppaa ja hyppäsin pois junasta kun siltä tuntui. Seuraavaksi tein interrailmatkoja tieteellisessä tarkoituksessa eli kun yliopiston tutkijana osui eteeni kongressi jossain Euroopan maassa niin lentokammoni vuoksi käytin junaa mahdollisimman paljon. Hyödynsin kongressimatkojani pidentämällä oleskelua maissa, joissa interrail passini oli voimassa. Nyt en enää ollut reppuselkäinen nuorukainen vaan arvokas yliopistomies, jolle reppu oli vaihtunut matkalaukkuun ja teltta hotellihuoneeseen. Tällaisella nostalgisella matkalla olen parhaillani ja huomaan, että muutkin olosuhteet ovat muuttuneet. Junat kulkevat nopeammin ja tasaisemmin. Ravintolavaunut tarjoavat aterioita ja jos yö yllättää niin pääsee puhtaiden lakanoiden väliin nukkumaan. Enää ei saa niin helposti kontakteja vastaaviin interrailaajiin mutta silti vapauden tunne on pysynyt samanlaisena. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä nostalgista matkustamista, joka saattaa verestää vanhoja muistoja ja tuntemuksia.
Seniorit reilaamassa, eikö reilaaminen ole kuitenkin nuorten ensimmäinen omaehtoinen ulkomaan reissu?
Kuten on tullut mainittua, olen kokenut monenlaiset interrailmatkat ja nämä seniori-ikäisenä suoritetut reissut ovat olleet aina yhtä mukavia ja avartavia. Yritin nyt ymmärtää vanhempaa tytärtäni, joka aikanaan sai minut ylipuhuttua päästämään hänet interrailmatkalle Italiaan ja Kreikkaan. Kauhulla kuuntelin matkakertomuksia luolissa asumisesta ja muista eriskummallisista tuttavuuksista mutta aikansa kutakin. Tyttö on ihan kunnon kansalainen ja kauhistelee kun oma tytär haikailee junamatkalle. En väitä, että seniorien tarvitsisi elellä Kreikan saarien luolissa tai tutustua vanhemppin hippeihin jossain vieraassa maassa mutta kaverin tai parin kanssa tehty interrailmatka saattaa jäädäö hyvinkin parhaimpien matkakokemusten joukkoon.
Onko ruoka- ja viiniteema ollut oikea retroreilaajien aihevalinta tälle reissulle?
Matkaan on valikoitunut juuri niitä senioreja joiden kiinnostus viiniin ja ruokaan on aina ollut etusijalla. Olemme harvinaisen yksimielisesti valinneet kohteemme ja matkan kohokohtia ovat olleet yhteiset ateriat ja niiden kanssa nautitut viinit. Mikään ei estä innostamasta senioreja reilimatkalle, jossa kiinnostus kohdistuisi esim. museoihin tai arkkitehtuuriin. Pääasiahan on, että ryhmä on homogeeninen, jolloin se toimii joustavasti isommallakin porukalla.
Miten senioreiden reilimatka on sujunut?
Hyvänä asiana on todettava se että kaikki on toistaiseksi mennyt suunnitelmien mukaan. Aluksi hiukan pelotti kun junien vaihtoon oli aikaa vaikka vain 20 minuuttia, mutta aikataulut ovat pitäneet hyvin paikkansa ja informaatio junien lähtöraiteista helposti löydettävissä. Senioreille sopivia tuntuvat olevan parin päivän pysähdykset eri kaupungeissa, jolloin onnikin ehtii perässä jos vauhti on matkalla ollut liian luja. Kun lentää paikasta toiseen ei oikeastaan muista kuin samannäköiset lentokentät ja kiireellisen ilmapiirin. Vaikka junatkin ajavat nykyisin kovaa on hienoa nähdä maisemien muuttuvan ja tuntea kuten Antti Tuuri, että pääasia ei ole päämäärä vaan itse matkustaminen.
Löysittekö mainitsemisen arvoisen viinitalon matkan varrelta?
Kävimme tutustumassa Zenaton viinitaloon Italian Gardajärven rannalla sijaitsevassa Peschiaron kaupungissa. Oli mukava nähdä missä nämä Suomessakin suosituksi tulleet viinit valmistetaan. Talo valmistaa etupäässä valkoisista Trebbiano di Lugano rypäleistä raikkaita valkoviinejä ja Veneton kolmesta tavallisimmasta rypäleestä Corvina, Rondinella ja Molinara tehtyjä kuivia tai makeita punaviinejä. Täällä tunnetuimmat laadut ovat Ripasso- ja Amarone-menetelmällä valmistetut tuhdit viinit.
Muuta mielenkiintoista ja Suomesta poikkeavaa teemamatkaanne liittyen?
Hmm...Lyoniin siirryttyämme ilma on muuttunut kovin sateiseksi, joten RetroReilaajat päättivät tutustua Beaujolai-alueen viineihin käymällä erityisessä viinikaupassa. Viinikaupaksi valittiin Vieux Lyonissa Rue Boeufilla sijaitseva Antiikkiviinien kauppa, josta toki saa myös tuoreempia tuotteita. Kauppa oli suositellut itse israelilainen viiniguru Daniel Rogov. Saimmekin asiantuntevaa palvelua ja kauppias valitsi meille Beaujolais-alueen toisistaan poikkeavia viinejä. Maistelemme viiniejä illalla, joten niistä enemmän sitten kun niitä on ensin maisteltu.
Antiikkiviinien kauppa, Lyon Ranska
Pena pohtii mahdollisia investointeja kauppaan.
Reilaajat arvioivat lopulta viinejä Lyonissa Hotelli Victoriassa 31.5 klo 17.27